Tuesday, July 16, 2013

Kelebihan Sholat Tarawih Tiap-tiap Malamnya

Kelebihan sholat tarawih tiap-tiap malam - Di bulan puasa seperti ini, pasti banyak orang-orang yang setiap malamnya menjalani sholat tarawih berjamaah, dimasjid atau pun di musholah. Tapi seperti yang sudah-sudah, sholat tarawih di indonesia ini yaa seperti itu. Orang-orang berantusias hanya pada awal-awal saja, sedangkan pada pertengahan atau akhir-akhir ramadhan, biasanya masjid/musholah sepi tak seperti awal-awal yang biasanya hampir melebihi kuota dari tempat ibadah itu. Untuk itu, kita akan membahas tentang apa-apa saja kelebihan dari sholat tarawih setiap malamnya. ukuti terus artikel di munafsiq ini yah.

Sebelum kita melanjutkan ini, mungkin kamu ingin melihat artikel sebelumnya yang berjudul "Cara mudah mengetahui kualitas keyboard laptop dan komputer".

Jadi, inilah Kelebihan sholat tarawih tiap-tiap malam menurut referensi yang ada.

 1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama: Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.
 2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua: Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.
 3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga: Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.
 4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat: Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
 5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima: Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.
 6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam: Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.
 7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh: Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.
 8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan: Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.
 9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan: Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
 10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh: Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.
 11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas: Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.
 12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas: Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.
 13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas: Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.
 14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas: Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.
 15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas: Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
 16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas: Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.
 17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas: Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
 18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas: Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).
 19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas: Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
 20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh: Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.
 21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu: Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.
 22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua: Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.
 23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga: Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.
 24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat: Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
 25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima: Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.
 26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam: Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
 27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh: Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.
 28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan: Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.
 29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan: Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.
 30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh: Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Jadi itulah Kelebihan sholat tarawih tiap-tiap malamnya. Apakah artikel ini bermanfaat? jika ia, tolong share, tweet atau like artikel ini untuk membantu kita mengupdate artikel-artikel bermanfaat lainnya. Jangan lupa berkomentar.

Jadi, puasa bulan ini kamu sudah bolong berapa hayo?

Share this

1 Response to "Kelebihan Sholat Tarawih Tiap-tiap Malamnya"

 1. SubhanaLLAh,...
  Mudah2an kita semua Diberi Rezki untuk bisa mengamalkannya, Amin

  ReplyDelete

Kamu komentar yah? Pasti orang KECE yah?? :D